2014. március 27., csütörtök

Húsvétra készülés gyerekkel

Néhány, gyerekkel elkészíthető ötletet hozok ma. Gondolva a jövőre, már most elkezdtem gyűjtögetni a jobbnál jobb, könnyen életre kelthető papír csibéket, filc nyuszikat, fonal tojásokat. Idén még kicsi hozzá a Szili, de talán jövőre már néhány megvalósulhat közülük. A húsvétot úgyis inkább a gyerekek élvezik, főleg, ha fiú :) Nem is locsogok tovább, lássuk az ötleteket:

http://www.craftbyphoto.com/yarn-easter-eggs/
http://www.sassydealz.com/2014/03/bottle-cap-easter-crafts-kids-chick-bunny.html
http://easter2014guide.com/easter-crafts/
http://morefabulouspins.blogspot.co.uk/2014/02/easter-crafts-easter-bunnies.html
 A képekre kattintva elérhető a forrás és a leírások, bár szerintem egyik sem igényel különösebb leírást, annyira egyszerű :) A filcből készült húsvéti díszek pedig annyian vannak, hogy megér egy külön bejegyzést! A filc egyébként is nagy kedvenc lett! :)

2014. március 26., szerda

Tojás-, tej- és glutén mentes csigák

Igen, újabban minden mentes.  Az eddigiekhez hozzá jött a tojás is. Glutén Szilárd miatt hiányzik, a tej és a tojás a gyerek miatt. Mielőtt bárki azt hinné, hogy ilyen sznob vagyok, a kényszer visz rá a reform konyhára. Én szeretem a jó kis szalonnát, igazi fehér kenyérrel. Bár igaz, a szalonna tojás-, tej- és glutén mentes, szóval igazán passzol ezekhez az egyre divatosabb kajákhoz... :) A kiütések nem múlnak, vagyis igazából múlnak, de időről időre valamitől bedurran a gyerek szervezete, és beteríti a kiütés szegénykét. Véresre vakarja a hasát, mi meg már lassan tanácstalanok vagyunk, mit is kellene tennünk. Utoljára a tojásra gyanakodtunk, s mivel az erős allergének közé tartozik, evidens volt, hogy akkor ezt is kihagyjuk. Node, akkor mit főzzek? Hát komoly fejtörést okoz ez mostanában, de valahogy megoldjuk. Tegnap előtt borsó főzelék volt csirke pörkölttel. A főzeléket glutén mentes liszttel és rizstejjel habartam be. Hát mit mondjak... az íze mindenkinek ízlett,  de az állaga... Leginkább a takonyhoz nyúlós trutyihoz hasonlított. Azért elfogyott, a gyerek is úgy ette, mint aki még sosem evett! 
Tegnap valami kelt tésztásat szerettem volna, mert abban ugye eleve nincs tojás. A tejet rizs- és kókusztejjel helyettesítettem, a liszt pedig glutén mentes kenyér liszt, a már sokat emlegetett Schär Mix B.
Egyszer ettem már ilyen csigákat, vagyis hasonlót, abban minden benne volt, ami oda való, és az nagyon ízlett. Megpróbálkoztam hát egy saját verzióval. Ez lett belőle:


Az egész procedúra zökkenőmentesen indult, de nem úgy folytatódott... de először a kezdetekről. Néztem a receptet, a klasszikusat. Olaj helyett kókusz zsír, tej helyett rizstej... semmi gond sem lesz, gondolta a lány gyanútlanul. Mindent belepakoltam a kenyérsütő dobjába, hogy majd az szépen megdagasztja, megkeleszti, máskor is ment már. Másfél órás a dagasztós program, addig a gyerekkel foglalkozhatok. Tíz perccel a program letelte előtt nem bírtam tovább, és bekukkantottam, nem kellett volna! Kevés volt a folyadék, összzecsomósodott lisztcsimbókokat láttam. Mivel ezek a hozzávalók nem olcsók, és egyébként is sajnáltam volna kidobni a tésztát, hát kikapartam a kenyérsütőből és feltuningolva a tésztát, neki fogtam dagasztani. Még jó, hogy közben a gyereket elaltattam, így nyugodtam csinálhattam. Laza tésztát dagasztottam, rátettem a radiátorra, és kb 1 óra alatt a kétszeresére kelesztettem. 




Ketté választottam a tésztát, az egyik felét sósan, a másikat lekvárosan készítettem. Ide csak a sósat írom, mert a lekváros egyszerű, megkenjük lekvárral és kész.

Jöjjön akkor a recept (ez már a tuningolt verzió):

Tészta:
600g glutén mentes liszt (Schär Mix B)
250ml rizstej
125ml kókusztej
kb 0,5dl kókusz zsír felolvasztva (legközelebb 1dl-t teszek bele, és kicsit kevesebb rizstejet, de ezt mindenki látja majd dagasztásnál a tészta állagán)
1,5 kk barna cukor
csipet só
7g szárított élesztő
A dagasztásnál, ha kell akkor lisztet vagy a tejet adagoljuk még, ezt már nem számoltam hozzá a recepthez.

Töltelék:
2 kanál növényi eredetű margarin (pl Hera)
csipet só
két gerezd fokhagyma
zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, kakukkfű.. ki mit szeret :) )
növényi sajt

Amíg a tészta pihent, a töltelék hozzávalóit egy tálkában jól kikevertem. Megkentem vele a tésztát, majd megszórtam reszelt sajttal (növényi sajttal, egész pontosan). Feltekertem bejgli formára, majd háromszögeket vágtam, és sütő papírra tettem őket.


A tetejüket megszórtam szintén a növényi sajttal. Kb 200 fokon aranybarnára sütöttem.


Az íze nagyon finom lett (nem túl fűszeres, de nem is baj, mert Szili is eszik belőle), de picit szárazabb, keményebb, mint a hagyományos módon elkészített. Legközelebb több zsiradékot teszek bele, hátha...
Sajnos a növényi sajt egyáltalán nem olvadt meg. Úgy, ahogy volt, rászáradt a tetejére. Tehát, ha valaki megteheti, akkor mindenképpen normális sajtot tegyen rá.
Ami nagyon pozitív, hogy ma reggel a Szilárd munkába is vitt magával, ami nagy szó, sosem visz semmilyen kaját munkába. :) Ráadásul Szili is normálisan reggelizett belőle, mostanában nem a reggeli a kedvence, van, hogy egész délelőtt nem akar enni. Délután azért bepótolja :)

Azért szívesen sütnék már egy jó, igazi kislorent ;) Valalki megoldhatná nekem tojás nélkül...

2014. március 25., kedd

Húsvéti ajtódísz

Igencsak rohamos tempóban közeledik a Húsvét. Sosem voltam a rajongója, de most valahogy tetszik az ötlet, hogy picit feldíszítsem a házat. Utána is néztem pár ötletnek, apróságnak, ami picit húsvéti, kikeletes hangulatot kölcsönöz a háznak. Az első dolog, amit célba vettem, a bejárati ajtó volt. Van pár ötlet, néhányat mutatok csak, amiket én is el tudnék képzelni az ajtómon, mert hát... meg kell, hogy mondjam, egy-néhány annyira csicsás, giccses, hogy ránézni is kulturális sokk! Néhány szolidabbat kiválasztottam, ezeket mutatom most meg. 

Koszorúk, mert nem csak karácsonykor lehet:





Virágos kosárkák (az én kedvenceim, főleg a tulipános, itt még a mű tulipánt is el tudnám viselni):



és a nyuszi (a legegyszerűbb, otthon is könnyen elkészíthető):

A képeket és forrásaikat, egyéb ötletek mellett megtaláljátok itt.

2014. március 17., hétfő

Konyha és a hétköznapok

Hogy ne mindig csak a tervekről beszéljek, mutatok egy képet a konyháról, amit el kezdtünk tuningolni a lehetőségeink és saját szájízünk szerint. Persze  messze állunk attól, amit elképzeltünk (ide kattintva, azt is meg lehet tekinteni :) ), de ez csak a "hozzuk ki a legjobbat, abból, amink van" projekt, nem a végleges átépítős. Az a baj az átépítéssel, hogy egy valamit kitalál az ember, és azzal jön egy csomó más is. Így van ez a konyhánkkal is. Ha be akarom építtetni az ablak alját (márpedig be akarom), akkor padló fűtés kell, ha padló fűtés, akkor infra, hogy ne kelljen annyi betont törni, de ha infra, akkor éjjeli áram... blablabla, folytathatnám akár meddig. Nadee, a lényeg, hogy a mostani randa nem túl szép konyhánkból is megpróbáltunk valami jobbat kihozni. Már említettem, hogy varrtunk új függönyt, lett fűszer tartós polcocskám a babapépes üvegcsékből készített fűszer tartókhoz (amit itt mutattam), új asztal székeket, a sarokpad helyett, ami baromi nagy kihasználatlan helyet foglalt. Az a jó, hogy úgy lett nagyobb hely a konyhában, hogy több az ülő hely. 

Sajnos előtte képek nem készültek, mindig akkor jutott már eszembe,  mikor eltűnt a régi cucc. Nem sok, de mégis hihetetlen a változás :) Sokkal tágasabb és világosabb lett, ami a képen annyira nem nyilvánul meg a mai "csodálatos" idő miatt. Éppen ezért a többi változást majd máskor mutatom.

A hétköznapjaink most egész jól telnek, bár jobb volt, míg szép napsütéses, szélcsendes idő volt. Azért így is szórakoztató. Szili úgy tűnik kezd beindulni beszéd téren. A hétvégén több új dolgot is mondott, igaz meg csak szótagok, de azok már nem véletlenek. Pl. ha meglát egy lovat, vagy  megkérdem, mit  mond a lovacska, akkor azt mondja, hogy NYI (ez a nyihaha akar lenni). Libára gágog, a tehénre azt mondja BÚ, macskának MIJAJI, kígyóra sziszeg, kutyának ugat, és a kukurikú is körvonalazódik, bár még messze vagyunk tőle, de mindig ugyanúgy rikkant rá :) Ezek az állat hangok, amik újak, és a traktoron éneklő old McDonalddal együtt énekli az ÍJJÁ-ÍJJÁ-Ó-t :) Ezt vissza olvasva jó kis paraszt gyereket nevelek belőle... :) Néhány szót is mond már, pl anya, autó, duda (ez még elég ritka), nyam-nyam, nem, tik-tak. Tudom, hogy még nagyon messze vagyunk a beszédtől, de valahol el kell kezdeni, és az nagyon tetszik nekem is, hogy látom rajta, őt is kezdi szórakoztatni, hogy próbálgatja a hangját. 
Képet is már rég  mutattam róla, ez az oldalsó a jelenlegi kedvencem.

2014. március 13., csütörtök

Palacsinta, tej és glutén mentesen

Tudom, tudom... minden hiányzik belőle, ami jó! De legalább tojás lehet benne (egyelőre)! Az a nagy helyzet, hogy március a tej mentes hónapunk. Hogy az elején kezdjem... A két Szilárd ekcémás. A nagy és a kicsi is. A gasztrós gyerekorvos azt tanácsolta, hagyjuk ki a tejet egy hónapig, aztán meglátjuk javul-e a helyzet, vagy sem. Ha nem akkor április tojás fehérje mentes hónap lesz. Addig kísérletezünk, míg ki nem derül, mi a gond. Szilinél a helyzet nem javul a tej megvonásával, viszont Szilárdnál egyértelműen igen. Tehát marad a rizstej és társai. Kénytelen voltam így palacsintát készíteni, és legnagyobb meglepetésemre életem legjobb palacsintáját sütöttem :)


A recept:
2 tojás
9 púpozott kanál glutén mentes liszt (Schär mix B)
csipet só
Szódavíz és mandula tej (pirított mandula ízesítésű, igen ilyen is van, és nagyon finom!) nagyjából 1/3 - 2/3 arányban annyi, amennyit felvesz a tészta.
A tésztába löttyintettem egy kis vanília aromát
kókusz olajon sütöttem ki

Eddigi glutén mentes palacsintáimmal az volt a baj, hogy ha picit álltak, akkor kicsit törős lett a tészta, nem lehetett feltekerni, csak friss állapotában. Lehet más volt a gond, nem a glutén mentes liszt... Lényeg, hogy ez bevált, nagyon finom és nem utolsó sorban egészséges!


2014. március 11., kedd

Hintaszék projekt #1

Szóval a tegnap említett hintaszék - ami most nagyon foglalkoztat - jelenleg a következőképpen néz ki:

A közeljövőben tervezünk az IKEAba menni, ott néztem ki egy anyagot, amivel szeretném behúzni, a retrós-babás helyett. Ma leszedem róla az anyagot, megpróbálom papírra átrajzolni a szabás mintát, hogy aztán egyszerűbb legyen a szabás az új anyagból. A vázat lecsiszoljuk, és barna festékkel fogom átfesteni, már meg is van :) A karfa szintén sötétebb barna (palisandr) árnyalatot kap, némi csiszolás után (ez a festék is meg van). Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre :)
Az már bebizonyosodott, hogy érdemes neki fogni, mert tegnap Szili nagyon elvezett benne hintázgatni :)  

2014. március 10., hétfő

Szevasz Tavasz! Helló Március!


Eltűntem pár napra, hétre. Egyszerűen most ilyenem volt, nem volt ihlet, nem volt késztetés... De a hétvégén több projekt is az útjába állt a tavasz előtti fáradtságnak. Hagyom magam a hatalmukba keríteni! Tegnap óta egy gyerek hintaszék felújító kihívás pörög a fejemben. Sosem újítottam még bútor darabot, de ennek nem tudtam ellenállni, kiváltképp azért, mert épp szombaton mutattam Szilárdnak egy képet, amin egy tök teljesen ugyanilyen hintaszék volt. Mondtam is, kellene szerezni egyet a kölyöknek. Másnap Gellében a padláson mit találtunk? Ezt a sors akarta így! Állok elébe! :)
A februári terveket vissza nézve, sokat sikerült megvalósítani. A konyha átalakítás természetesen csúszik, de most hétvégén végre megvarrtuk a függönyt teljesen, úgyhogy valószínüleg holnap fel is rakjuk. A sarokpadot is elpasszoltuk, anyósom örült neki, úgyhogy jó helye lesz. Bízom benne, hogy nagyobb helyünk lesz így, meg amúgy sem passzolt a mostani konyhához (nem mintha, ahhoz bármi is passzolna).  No mindegy, akkor a márciusi tervekről:

- konyha... (már nem is írom, hogy mi mindent tervezek oda)
- hintaszék renoválása
- homokozó a gyereknek
- kinti reggelik a teraszon
- tavaszi hangulat a lakásnak

Aztán meglátjuk, mi fér még bele :)