2014. február 17., hétfő

Póló festés sablonnal - Tutorial

Na végre itt vagyok! Nem is kertelek, jöjjön akkor gyorsan a póló festésének menete, először képekben, aztán szöveggel:

  1. A notebookról átrajzoltam a sablon mintáját egy papírra, node nem akármilyen papírra. Ez az első (vagy talán az egyetlen) buktatója a dolognak. Eddig sosem csináltam ilyen vasalható papírral, mert nekem sem volt, de az amerikai oldalakon láttam, hogy mennyivel egyszerűbb így. Szóval kerestem, kutattam, bújtam a netet, hol lehet ilyet szerezni. Találtam is, "freezer paper" néven  kell keresni. Ennek beszerzése kissé bonyolult, vagy drága. Aztán jött az Isteni szikra (amivel a kedves olvasó még mindig nincs kisegítve), hogy anyu régi munka helyén (varrodában) ilyen papírral szabták a ruhákat. Hozott is haza szabás mintákat. Régiek voltak, lenyúltam. Működött! Imádtam! :) (és igen, balkezes vagyok :) )
  2. Puha hegyű ceruzát választottam, hogy ne bántsa a képernyőt. Nekem is állt a hátamon a szőr, a gondolattól, hogy azon fogok rajzolni, de őszintén szóval, mióta Szili terrorizálja, rosszabbat is kibírt már... És egyébként sem nyomtam rá a ceruzát!
  3. Csak egy sima kép a sima pólóról. A nyakában levő narancs sárga csík miatt döntöttem a narancs festék mellett.
  4. Így nézett ki, amikor még nem vasaltam rá a papírt, csak egyszerűen ki volt vágva a minta.
  5. A  vasalásnál gyengére kell állítani a vasalót. Hogy biztos legyek a hatékonyságban, többször is áthúztam a vasaló a papíron, de lehet kevesebb is elég lett volna, mert aztán alig tudtam letépni a papírt, de végül is nem volt gond :)
  6. Már rávasalva, de az apró részletek nélkül. Ha jól megnézi valaki, akkor látni, hogy a D és O betűnek még nincs közepe. 
  7. Ezt is külön ki kell vágni és a végén bevasalni a helyére.
  8. Ahogy a piros nyíl mutatja.
  9. A festés előtt mindenképpen tegyünk a póló belsejébe valami keményebb, vastagabb papírt, vagy műanyagot, hogy nehogy a hátára is rá kerüljön a minta.  Egyébként ez a narancs festék sötét textilre való, szerintem sűrűbb is, mint az ami világos vagy fehér pólóra való. Annál mindenképp ajánlott a póló belsejébe valamit tenni, pl kartont, mert ott tuti megjelenne a hátulján is a minta.
  10. A részletesebb pici részeket ecsettel festettem, így a festékkel is spóroltam.
  11. A nagy összefüggő területeket viszont  szivaccsal, úgy gyorsabban lehet haladni.
  12. Leszedtem (nagy nehezen) a papírt, de a pici részletek ott maradtak, pl a D és az O közepe, és a kutyák füleinél a beugrásban. Ezeket a papír fecniket szemöldökcsipesszel szedtem ki.
A végeredmény ilyen lett:


Van rajta pár dolog amit másként csinálnék, pl a szöveg elhelyezése. Az lett volna jó, ha éppen a fehér csíkba esik, de annyira izgatottan, gyorsan csináltam, hogy erre nem figyeltem. A mosás előtt viszont még jól bele kell vasalni a pólóba a festéket. én általában hagyom kicsit száradni, de még mielőtt teljesen megszáradna átvasalom egy régi pólón keresztül.  Egyébként, minden festékre rá van írva, hogy hogyan is kell rögzíteni.  
Még ide teszem a sablont, hátha valakinek megtetszik a minta, bár eléggé személyre szabott, mert balról jobbra sorban Aisha-Szili-Kicsi látható :) 

Nem a legjobb minőség, de szerintem használható.
Ha valaki kedvet kapott a póló festéshez, és esetleg kérdése van, csak bátran! :) Ha tudok, segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése