2014. augusztus 2., szombat

Szerva itt, ablakcsere ott

Ahogy ígértem, a házfelújításos bejegyzést is hozom. Tanulva az elmúlt három év teléből, amit már a saját házikónkban töltöttünk, úgy döntöttünk, így vagy úgy, de muszáj a második gyerkőc és a tél beállta előtt ablakot cserélnünk. Bevallom őszintén, amikor a házat vettük, nem gondoltam, hogy erre ilyen gyorsan sort kell kerítenünk. A régi ablakjaink első ránézésre jónak tűntek, de mikor eljött a tél, csalódnunk kellett. Ugyanis nem úgy záródtak, ahogy egy ablaknak azt illik. Rá is fizettünk a dologra, mármint, ami a gázszámlát illeti. Hozzá kell tennem, hogy ugye az első télen érkezett a családba Aisha, a német dog kölyök, akinek kb a második húzása az volt, hogy kiharapott egy darabot a balkon ajtó küszöbéből. Ekkor vált világossá, hogy itt bizony sürgősen orvosolandó korhadás problémák is vannak, ami évről évre csak rosszabbodott. Tavaly már a szél is fújt a nappalinkban, szoval tényleg ideje volt. 
A régi ablakok külsőre, stílusában jobban tetszettek, mármint jobban passzoltak a megálmodott ház stílusára, de praktikusság és anyagi megfontolásból hanyagoltuk a díszítő elemeket. Az új ablakjaink sokkal egyszerűbbek, de jól zárnak, ami nem kis előny. A másik nagy előnyük, hogy végre szép tisztára lehet mosni őket, így a ház előtti mini erdő is jobban érvényesül. Sokszor kapom magam azon, hogy csak ülök a kanapén és csodálon a ház előtti hangulatot. Már csak az imádott ősz jöhetne, egy forró almás fahéjas tea, pattogó tűz a kandallóban! Hú de tudnám élvezni! ( Ezzel kapcsoltban is lesz bejegyzés, ha minden jól megy, mert kandalló upgrade is lesz még idén ősszel :-) ) 
A szobákon annyira nagy változást nem okozott a csere, de a nappalin.... huhúúú. A régi ablakok földig értek, ami nekem nagyon is tetszett, de mindig álmodtam egy ablakban ülős zugról, ahol azokon a bizonyos őszi/téli hangulatos napokon üldögélni lehet. (Window bay seat-ként lehet keresni ötleteket mondjuk a pinteresten) Amikor mutattam pár képet Szilárdnak az elképzelésről, ő is nagyon belelkessült, nem kellett sokat győzködni, hogy fel kell falaztatni az ablakjainkat. Így kaptak egy 60cm-s alapot, de még így is nagyok maradtak. Ez sokat változtatott a nappali hangulatán, érdekes, hogy várakozásommal ellentétben, kinyílt a tér, nagyobbnak tűnik a szoba, bár ez valószínűleg annak tudható be, hogy tiszták az ablakok, így sokkal jobban kilátni. (A régi ablakokban egy csomó üveg elrepedt, így persze oda a szigetelés, de a két üveg réteg között még párás, koszos is volt az ablak, így hiába mostam, sosem volt tiszta. ) 
Szóval a balkon ajtó is más helyre került, de ez volt talán a legjobb ötletünk. Sokkal jobb így kilépni a teraszra, még teregetni is nagyobb kedvvel megyek :-) 
Az ablakokon kívül a hátsó ajtó is likvidálva lett, helyette került egy egyszerű,de nagyszerű ajtó, aminek nagy előnye, hogy mostmár nincs egérbejárat nagyságú lyuk a sarokban. Eddig csak a kutyáknak köszönhatő, csodával határos módon úsztuk meg a teleket egér nélkül. 
Nagyjából ennyi a sztori, mindenki örül, kiváncsian várjuk az első telet! Mindenki szorítson! :-) 
Na és persze lássuk az "ilyen volt - ilyen lett" képeket:
 Itt már nincs hátsó ablak sem.
 És a nappali is szellőssé vált.



És még egy utolsó kép, ahol látni, hogy az őszi bozótirtás nem is volt olyan rossz ötlet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése