2013. december 7., szombat

A legegyszerűbb kötött sapka

A decemberi listámon rajta volt egy sapka befejezése. Ma sikerült is, a délutáni alvás alatt. A barátnőm kisfiának szántam, de picit nagy lett, mármint a Szilinek éppen jó, nem hiszem, hogy egy 2 hónapos kisfiúnak is ekkora kellene, úgyhogy valószínüleg kötök egy másikat. Most már tudom mihez tartani a méretet. Azért ez a legegyszerűbb kötött sapka, mert sem szűkítés, sem bonyolult minta nincs benne, mégis nagyon helyes (legalábbis szerintem :) )! 

Közben biztos azt gondolta, hogy: "Csak most ébredtem, ez a bolond anyám meg már rögtön zaklat!"

A minta nagyon egyszerű, igazából az unokatestvérem kisfián láttam ilyen sapkát, nagyon megtetszett, és kitaláltam a mintáját. Én így kötöttem:
A pamut: LADA LUXUS VLNAP Collection (tök egyszerű fehér pamut).
A kötötű 4mm-es volt. 
Felszedtem 90 szemet, majd lekötöttem 9 sor "egy sima-egy fordított", szimpla patent mintát. Ezzel elkészült a szegély, ami jó ruganyos lett. Ez után 5 sor sima és 1 sor fordított következett. Ezt ismételtem hatszor. A végén még kötöttem hozzá két sima sort. Az így kapott téglalapot félbe hajtottam, a széleit össze varrtam. A két csücskébe egy-egy pom-pom került, és kész  is! A nagyság tökéletes lett, bár igaz, kisebbnek indult, de a Szili fejére (14 hónapos lesz karácsonykor) tökéletes. Azért még teszek rá kötőket, hogy ne tudja letépni, de ennyi! Nagyon egyszerű, nagyon gyors!

1 megjegyzés: