2018. július 3., kedd

Úrja itt!

Rég nem írtam. Sok minden történt múlt nyár óta, de mindent úgysem tudok leírni. Egy kis válogatás következik.

Ház: 
A felújítás idén sem állt meg. Igaz, nem megy túl gyorsan, de  igyekeztünk minden hónapban, vagy legalábbis bizonyos időközönként valami láthatót csinálni. Télen a gyerekszoba felújításával kezdtük. Igazából már rohadtul untam, hogy félig lelógva, lábnál, félig a kiságyba szorulok a kingsize ágyunkban. De tény, hogy nem négy embernek tervezték. Igen, az utóbbi időben már mind a négyen a hálóban a nagy ágyban aludtunk. Parketta csere, bútor csere után tavasszal vettünk az IKEA-ban (hol máshol) egy széthúzhatós ágyat a gyerekeknek. Azóta ott alszanak. Rozi néha leesik az ágyról, Szili néha lefejeli a falat, de amúgy minden rendben :)

Azóta már új ágy, új szőnyeg és óriási kupi van.

Szeptemberben bejárati ajtót cseréltünk. Nem élt szegény sokáig. Szilveszter napján a készültségre kellett mennünk Rozival. Mire haza értünk, a kutyák megpróbálták megenni az ajtót, hogy bejussanak a házba. Féltek a petárdáktól. Egyelőre még nem cseréltük ki újra. Először szeretnénk elkeríteni a kutyákat. Kezdem úgy érezni, hogy nekünk mániánk a kerítés építés/rombolás.

Tavaly a nyarat, illetve a kinti munkákat úgy fejeztük be, hogy kidöntöttük a falat a két telek között, így a kutyák már szabadon bejárhatták a telket. Viszont így a zöldséges kertbe is be tudtak menni. Azt tavasszal elkerítettük. Szép nagy kertünk lett ezáltal, amiben most kb derékig érő gyam van... Jó azért ültettünk mást is, de most alig látni :) Aminek nagyon örülök sikerült édeskrumpli palántákat nevelnem, így 10 bokrot ki is tudtam ültetni. Kíváncsi vagyok fog-e teremni. A gyomlálás a ma esti programom. De egy kicsit még élvezem a nyári szünet első igazi napját :)



Család:
Sok minden történt. Kezdem magammal, bár tudom, nem így illik, de kit érdekel! Alig várom, hogy elmondhassam/leírhassam! Szeptemberben elkezdtem keresgélni a neten egy tanári továbbképzésnek. Olyat szerettem volna, ahol pár új dolgot megtanulhatok fizikából. Az anyasági alatt a tudásom jócskán megkopott, és ez nagyon zavart. Nem éreztem magabiztosnak magam az órák közben. Nem volt sikerélményem. Elég gyorsan rátaláltam arra amit ténylegesen kerestem. A kurzus címe: Korszerű tartalom és módszerek a fizika XXI. századi tanításában. Ez egy négy félévből álló kurzus az ELTE-n. Havonta egy szombat, ilyenkor 4 komoly előadásunk van. A félév végén pedig vizsgák. Közben kiderül, hogy vizsgázni kétféleképpen lehet. Ha csak a kurzus elvégzéséről szeretnénk tanúsítványt (ezáltal krediteket), akkor elég beadandót készíteni. Ha viszont az ember doktori képzésben vesz részt, rendes vizsgákon kell teljesítenie. Tegnap fejeztem be a második félév vizsgáit, és egyúttal sikeres felvételi beszélgetést is abszolváltam, így hivatalosan is PhD hallgató lettem. Nagy dolog ez számomra, a gimis koromban kitűzött céljaim közül ez volt az egyetlen, ami úgy nézett ki, nem fog megvalósulni. Most esélyt kaptam rá! :)  Bevallom, nem könnyű! Rengeteg lemondással jár, át kell értékelnem a prioritásokat, de a sikeres vizsgák erőt adnak. Jó újra suliba járni, ráadásul arra az egyetemre, amitől annyi mindent kaptam (és most nem a tárgyi tudásra gondolok). Egy kicsit újra büszke vagyok magamra!

Szilárd szokás szerint sokat dolgozik, de a tegnap mindkettőnknek nagy nap volt. Nekem a felvételi/vizsgák miatt, neki pedig egy régi vágya teljesült. Elkészült az első tetoválása. Liverbird, mi más? A gyerekek nőnek, egyre okosabbak, szebbek! Nem bírok betelni velük. Sokszor lelkiismeret fulldalásom van amiatt, hogy a tanulásra tőlük veszem el az időt. Ilyenkor persze a nagyszülőkkel vannak, ami szintén fontos számukra. Tudom, hogy kell ilyen időtöltés is, mégis sokszor mardos a lelkiismeret. Azzal nyugtatom magam, hogy ezzel példát mutatok nekik, hogy sosem késő nagy dolgokba belefogni, és sok dolog csak akarat kérdése.
Végül, ami még az utolsó bejegyzés óta eltelt időhöz tartozik, a második családom, akikkel rengeteg időt töltök, az osztályom. Imádom, hogy őket kaptam, hogy önmagam tudok lenni a társaságukban, hogy olyanok, amilyenek. mindenki egyéniség! (és ezt nem csak azért írom, mert hosszas kutatás után megtaláltak a blogot! :) )
A piros nadrágos vagyok én! :)

Egyelőre ennyi!

5 megjegyzés:

  1. Szia.Jaaaj de jó végre hallani Rólad, Rólatok.:) gratula a sulihoz, ja és hol találtál édeskrumpli magot? Én cukkinit nagy nehezen találtam. Igaz későn ébredtem fel, hogy jó lenne mégis az a cukkini:-))

    VálaszTörlés
  2. Az édeskrumplit nem magról ültettem, hanem vettem az üzletben 3 kisebb édeskrumplit. Kb a feléig vízben kell tartani. Ezt úgy oldottam meg, hogy szúrtam 3 fogpiszkálót kb közép tályra, úgy ahogy az avokádót szokták csíráztatni, és egyszerűen bele állítottam bögrékbe őket. Néha kell cserélni alattuk a vizet. Elég sokáig tart mire kicsírázik. Először gyökeret ereszt, aztán nagy nehezen csíra is lesz rajta. Meg kell várni, míg legalább 3 levélke lesz tarjta. Akkor le kell törni a csírát/hajtást, és külön vízbe állítani, hogy az is gyökeret eresszen. Utána ki lehet ültetni, ezt májusban ideális, úgy, hogy 1 levél kilátszódjon a földből. Így a 3 kis krumpliból lett 12 hajtás, ebből 3 nem élte túl a kiültetést, de még így is egész jó. Roszabb arányra számítottam. Kíváncsi vagyok mennyi lesz majd alatta.

    Cukkínit is palantázni szoktam, idén 6 bokrot ültettem, a többi palántát elajándékoztam. Így is annyi cukkínink van a 6 bokron, hogy nem bírjuk megenni őket! Még szerencse, hogy imádom! :)

    VálaszTörlés
  3. Ja, kb februárban kezdtem a csíráztatást, így májusra már szép nagy hajtások lettek.

    VálaszTörlés
  4. na banyek, lesz mit csinalnom, ha en is szeretnek.:-) az ilyen hosszas leiras utan, mar a felenel meggondoltam, hogy kelle ez nekem, egyebkent is csak jobbara miattam lenne.:-). koszi a reszletes informálást.:-). ugyes vagy, hogy igy sikerult. cukkinink hala istenenk nekunk is szepen terem, nagyok a bokrok is, alig talalom meg alattuk a mar megnotteket. :-).
    meg egy kerdes, lehet hulye kerdes, sot, ezek utan...Egyaltalan van edeskrumpli mag?:))

    VálaszTörlés
  5. Fogalmam sincs, még sosem talalkoztam vele. Vizagozni viragzik az tény, lehet hogy aztan abból potyognak aztán magok... amúgy csak leirni hosszú, meg kivárni, de igazából nincs vele sok dolog.

    VálaszTörlés